Posts

Showing posts from 2016

The Hype Over Jamu Tun Teja

Image
As some of you have already know, one of my high-school sweetheart has come up with her own Jamu product, which is known as Jamu Tun Teja. Growing up mostly under the influence of Indonesian Maids and beauty-conscious sisters, I know Jamu is one of the beauty supplement which is really good for women's internal health. I have seen my mom's maid, making Jamu from scratch and telling us how important it is to keep our body healthy so that our husbands wont stray around looking for ladies who are hotter and know how to take care of their appearance.

You see, Ive always understood that Jamu is related to SEX(which is a taboo topic among the Malays,excuse me) but boy was I wrong. After going through decades of life, i now realized that YOU ARE WHAT YOU EAT, and whatever things that you put in your body will going to take affect in years to come if not for now.

Before this, I only take modern supplements(Collagen Shots, Vit C Injections, Gluta pills etc) to maintain the firmness an…

Resepi Sambal Udang Petai Untuk 2 Orang Makan

Image
Kemain detail tajuk post kalini
Dah nak habis puasa baru sedo diri ada blog tak terupdate kahkahkah.
Takpalah, boleh buat reference untuk masak hari hari kannnn.
Mula-mula kawin dulu, masak apa pun tak menjadik.
Goreng ikan pun jadik masin sebab tak reti nak gaul garam and kunyit.
Pastu dah everyday kena masak di rumah, jadi terel la sikit.
Feberet ni sambal udang petai, apa segala mak nenek dishes kalau ada petai mesti jadi peberet. hahaha
Resepi ni i guna cili boh yang beli special dekat Pakcik market Aloq Staq makanya cili boh dia takpayah buh garam sebab semua dah cukup rasa. Tambah gula jelah kalau nak kurang manis. Kalau nak senang dan tak kelamkabut masak, sediakan bahan2 letak dalam pinggan kecik dulu, nanti senang time masak takpayah tekejar sana sini nak cari cili boh dalam peti ais la, nak buka bekas garam etc.



Bahan-bahan:
        1)  Udang yang dah dibersihkan (Kalau rajin, kopekla kulit dia and buang tahikkk kat belakang
         badan dia tu.
        2) Cili boh (ikut …

Cara Merawat Kucing Sakit Mata

Image
Hi everyone!

If you dont already know, HZ and I adopted a stray kitten few months ago named Nobu. 


Masa mula2 bawak balik tu terus bagi mandi sebab busuk sangat (we picked her up from the local fish market hence the strong fishy smell) Lepastu tengok macam mata dia sepet sebelah. Days after tu terus tengok penuh taik mata and takboleh buka dah sebelah mata dia eventhough dah lap2.  (alolo teruk nau rupa mcm sakit sangat2 je dia ni :P ohh kitorang lari budget mula2 bawak Nobu balik jadi i potong kotak toaster je buat jadi bilik dia hahaha)
At first for a few days I lap mata dia guna kapas rendam air biasa je siap titiskan air zamzam dalam mata dia pastu i googled rupanya tak elok ye buat camtu. Patutla dia menggelupur ja everytime. Lepastu i mula cuci mata dia dengan saline water(i guna contact lens solution tu) lama2 macam okayla sikit but mata dia still macam sepet sebelah tak baik2. 
Dahtu, siap google lagi macam mana nak buat since dah bawak jumpa vet dekat government hospital tim…

#FoodReview - Nasi Lemak Bawah Rumah, Terengganu

Image
Dah lama dengar pasal nasi lemak bawah rumah ni dekat Kuala Terengganu tapi takpenah2 lagi try sebab dia buka tengah malam ja T_T but ramai gilaaaaaa yang beratur beli. The name memang derived sebab makcik yang jual tu buka stall just below her house hehe.
According to HZ, orang ramai beli untuk jual for breakfast the next day. Masa kitorang pergi pun ramai yang beratur. Nak cari tempat ni tak susah pun, search ja Nasi Lemak Bawah Rumah dekat waze lepastu dia bawak la kita pergiz Tapi jangan confuse pulak sebab ada dua tempat yang sama nama but lain sebenarnya haha. Mula2 kita akan jumpa nasi lemak bawah rumah jugak tapi dekat simpang traffic light. Yang kitorang pergi ni depan sikit dari yang traffic light tu.
Verdict? Bolehlaaaa. HZ suka tapi my tekak mcm tak berapa suka because it has this burnt taste in their sambal. I like sambal yang manis2 pedas. By the way,  nasi lemak situ ada lauk ikan/ayam ja. Harga around RM4ish(or maybe because we put chicken+boiled egg kot?) 
Bolehla tr…

#FoodReview - Qawa Cafe

Image
Hi semua!
Sesapa foodhunters or food lovers di Kuala Terengganu ni, mesti tau Qawa Cafe,  Hipster Cafe yang berkonsepkan dalam kontena.  Masa HZ and me pegi kitorang tried the Green Tea Latte(memang sedap gilaaaa setanding Starbucks') tapi dessert dia macam kureng sikit. Maybe dia focus more on beverages kot. HZ minum iced chocolate pun sedap jugak.
Cafe ni boleh naik atas minum dalam kontena atas, the interior cantik gilaaa penuh dengan barang2 vintage. Bila baca review dekat twitter pasal Qawa Cafe ni, Rata-rata yang cakap price dia a bit pricey. Tapi bila try and tengok bahan2 yang dia guna, semua imported stuffs. Rasa pun memang sedap jadi berbaloi la bayar harga mahal2 macam tu(or maybe orang complain sebab harga fixed for only one size of coffee, tak macam other coffee joints yang price coffee dorang ikut size cup kan?). 
I nak bagi direction pun I suck at Terengganu routes hahaha. But the cafe is situated at Jalan Budiman, kalau korang ada Waze, you can just key in Qawa Ca…

#FoodReview - Seoul Garden, Kuala Terengganu

Image
Last night we decided to dine out, the hubs and I.  Duk la pikir nak makan Sushi King ke Thai food ke Seoul Garden yang baru buka dekat Terengganu ni. 
Since Sushi King and Seoul Garden dekat bangunan yang sama kitorang pun decide ke Paya Bunga Square tu (The building yang ada both tempat tu la duhh) 
Tetiba rasa macam eh jom makan Seoul Garden lah sebab rasa macam lapar gila pulak. Tengok price sign dekat luar tu since kitorang bukan member, harga sorang dalam RM38 so pikir2 dalam plus minus GST segala takkan lah lebih 90 kan. Ternyata kitorang salahhhhh. RM30++ tu untuk member.
Kalau bukan member sorang dalam RM42 without GST lepastu harga soup lain. kena ambik dua soup pulak tu sebab katanya setiap meja ada dua tempat soup. Lepastu campur dengan air (yerla takkan makan tak minum lak kannn) Total semua RM110++ wuuuu. 
Rasa tertipu jap makan kat situ. Dulu pun rasa macam mahal tapi taklah semahal sekarang(dulu maksud 4 tahun lepas lol)  Since birthday HZ dah nak dekat makanya i cakap tu pr…

#ZoeReviews - Pure Marine Collagen

Image
Aha anyone who knows me should know that i have a huge obsession over any beauty products or supplements be it vit c,collagens,placenta etc. Trust me ive tried MOST products in the market and i could even write a book on beauty tips and whatnots lol. Sama macam diet and fitness pun. Hahaha. Ok and sooo ive been hearing reviews pasal pure marine collagenz the seaweed / rumpai laut thingy. At first i hesitate nak try because dalam hati macam " ahh another beauty products yg indah khabar dari kesan" haha but then when i went back to my mom's house she told me that my aunty bought the seaweed from Sabah and she turned them into these collagen jelly and i gave in. I tried, and.... I LOVED IT!! First few days try dah nampak my stretch marks - faded! Not entirely but yeaaaaaaaa!! Syok nyaaaaaaaa. And i noticed less blemishes on my face and my skin turned a bit fairer. Hihihihi. Ok serious ni bukan nak promote or anything but im telling u based on my own experience taking the co…

#HotelReview - Lone Pine Hotel, Penang

Image
Hi semua!
Dah lama tak buat review hotel, azam tahun ni nak banyak berjalan and try out hotels tak kisah lah hotel mahal ka murah, ni semua throwback yang lama2 disebabkan ada pictures(walaupun tak banyak) tapi nak share jugak. 
Kalau sebut Penang ja mesti akan terbayang food heaven and memang heaven pun lay sedap2 makanan mcm laksa, nasik kandaq, mee udang, char koew teow, rojak buah, pasembor etc. Some people kalau nak berjalan tu ada yang sanggup spend duit lebih sikit untuk hotel yang best2,ada yang selesa sewa apartment kalau pergi ramai2 and ada yang jenis pentingkan budget stay dekat backpackers hostel/hotel budget.
For those yang suka try out hotels, and tak kisah dengan budget, bolehla try stay dekat Lone Pine Hotel. Honestly for me, kalau nak compare shangri la or Hard Rock Hotel, i would prefer Lone Pine Hotel sebab the interior is nice and bilk pun well-maintained. I didn't manage to snap pictures banyak but you can look through dot Tripadvisor punya page pun banyak p…