Posts

Showing posts from April, 2016

Cara Merawat Kucing Sakit Mata

Image
Hi everyone!

If you dont already know, HZ and I adopted a stray kitten few months ago named Nobu. 


Masa mula2 bawak balik tu terus bagi mandi sebab busuk sangat (we picked her up from the local fish market hence the strong fishy smell) Lepastu tengok macam mata dia sepet sebelah. Days after tu terus tengok penuh taik mata and takboleh buka dah sebelah mata dia eventhough dah lap2.  (alolo teruk nau rupa mcm sakit sangat2 je dia ni :P ohh kitorang lari budget mula2 bawak Nobu balik jadi i potong kotak toaster je buat jadi bilik dia hahaha)
At first for a few days I lap mata dia guna kapas rendam air biasa je siap titiskan air zamzam dalam mata dia pastu i googled rupanya tak elok ye buat camtu. Patutla dia menggelupur ja everytime. Lepastu i mula cuci mata dia dengan saline water(i guna contact lens solution tu) lama2 macam okayla sikit but mata dia still macam sepet sebelah tak baik2. 
Dahtu, siap google lagi macam mana nak buat since dah bawak jumpa vet dekat government hospital tim…

#FoodReview - Nasi Lemak Bawah Rumah, Terengganu

Image
Dah lama dengar pasal nasi lemak bawah rumah ni dekat Kuala Terengganu tapi takpenah2 lagi try sebab dia buka tengah malam ja T_T but ramai gilaaaaaa yang beratur beli. The name memang derived sebab makcik yang jual tu buka stall just below her house hehe.
According to HZ, orang ramai beli untuk jual for breakfast the next day. Masa kitorang pergi pun ramai yang beratur. Nak cari tempat ni tak susah pun, search ja Nasi Lemak Bawah Rumah dekat waze lepastu dia bawak la kita pergiz Tapi jangan confuse pulak sebab ada dua tempat yang sama nama but lain sebenarnya haha. Mula2 kita akan jumpa nasi lemak bawah rumah jugak tapi dekat simpang traffic light. Yang kitorang pergi ni depan sikit dari yang traffic light tu.
Verdict? Bolehlaaaa. HZ suka tapi my tekak mcm tak berapa suka because it has this burnt taste in their sambal. I like sambal yang manis2 pedas. By the way,  nasi lemak situ ada lauk ikan/ayam ja. Harga around RM4ish(or maybe because we put chicken+boiled egg kot?) 
Bolehla tr…

#FoodReview - Qawa Cafe

Image
Hi semua!
Sesapa foodhunters or food lovers di Kuala Terengganu ni, mesti tau Qawa Cafe,  Hipster Cafe yang berkonsepkan dalam kontena.  Masa HZ and me pegi kitorang tried the Green Tea Latte(memang sedap gilaaaa setanding Starbucks') tapi dessert dia macam kureng sikit. Maybe dia focus more on beverages kot. HZ minum iced chocolate pun sedap jugak.
Cafe ni boleh naik atas minum dalam kontena atas, the interior cantik gilaaa penuh dengan barang2 vintage. Bila baca review dekat twitter pasal Qawa Cafe ni, Rata-rata yang cakap price dia a bit pricey. Tapi bila try and tengok bahan2 yang dia guna, semua imported stuffs. Rasa pun memang sedap jadi berbaloi la bayar harga mahal2 macam tu(or maybe orang complain sebab harga fixed for only one size of coffee, tak macam other coffee joints yang price coffee dorang ikut size cup kan?). 
I nak bagi direction pun I suck at Terengganu routes hahaha. But the cafe is situated at Jalan Budiman, kalau korang ada Waze, you can just key in Qawa Ca…

#FoodReview - Seoul Garden, Kuala Terengganu

Image
Last night we decided to dine out, the hubs and I.  Duk la pikir nak makan Sushi King ke Thai food ke Seoul Garden yang baru buka dekat Terengganu ni. 
Since Sushi King and Seoul Garden dekat bangunan yang sama kitorang pun decide ke Paya Bunga Square tu (The building yang ada both tempat tu la duhh) 
Tetiba rasa macam eh jom makan Seoul Garden lah sebab rasa macam lapar gila pulak. Tengok price sign dekat luar tu since kitorang bukan member, harga sorang dalam RM38 so pikir2 dalam plus minus GST segala takkan lah lebih 90 kan. Ternyata kitorang salahhhhh. RM30++ tu untuk member.
Kalau bukan member sorang dalam RM42 without GST lepastu harga soup lain. kena ambik dua soup pulak tu sebab katanya setiap meja ada dua tempat soup. Lepastu campur dengan air (yerla takkan makan tak minum lak kannn) Total semua RM110++ wuuuu. 
Rasa tertipu jap makan kat situ. Dulu pun rasa macam mahal tapi taklah semahal sekarang(dulu maksud 4 tahun lepas lol)  Since birthday HZ dah nak dekat makanya i cakap tu pr…