Posts

Showing posts from July, 2016

Resepi Sambal Udang Petai Untuk 2 Orang Makan

Image
Kemain detail tajuk post kalini
Dah nak habis puasa baru sedo diri ada blog tak terupdate kahkahkah.
Takpalah, boleh buat reference untuk masak hari hari kannnn.
Mula-mula kawin dulu, masak apa pun tak menjadik.
Goreng ikan pun jadik masin sebab tak reti nak gaul garam and kunyit.
Pastu dah everyday kena masak di rumah, jadi terel la sikit.
Feberet ni sambal udang petai, apa segala mak nenek dishes kalau ada petai mesti jadi peberet. hahaha
Resepi ni i guna cili boh yang beli special dekat Pakcik market Aloq Staq makanya cili boh dia takpayah buh garam sebab semua dah cukup rasa. Tambah gula jelah kalau nak kurang manis. Kalau nak senang dan tak kelamkabut masak, sediakan bahan2 letak dalam pinggan kecik dulu, nanti senang time masak takpayah tekejar sana sini nak cari cili boh dalam peti ais la, nak buka bekas garam etc.



Bahan-bahan:
        1)  Udang yang dah dibersihkan (Kalau rajin, kopekla kulit dia and buang tahikkk kat belakang
         badan dia tu.
        2) Cili boh (ikut …