Saturday, 30 April 2016

Cara Merawat Kucing Sakit Mata


Hi everyone!

If you dont already know, HZ and I adopted a stray kitten few months ago named Nobu. 



Masa mula2 bawak balik tu terus bagi mandi sebab busuk sangat (we picked her up from the local fish market hence the strong fishy smell) Lepastu tengok macam mata dia sepet sebelah. Days after tu terus tengok penuh taik mata and takboleh buka dah sebelah mata dia eventhough dah lap2. 
(alolo teruk nau rupa mcm sakit sangat2 je dia ni :P ohh kitorang lari budget mula2 bawak Nobu balik jadi i potong kotak toaster je buat jadi bilik dia hahaha)

At first for a few days I lap mata dia guna kapas rendam air biasa je siap titiskan air zamzam dalam mata dia pastu i googled rupanya tak elok ye buat camtu. Patutla dia menggelupur ja everytime. Lepastu i mula cuci mata dia dengan saline water(i guna contact lens solution tu) lama2 macam okayla sikit but mata dia still macam sepet sebelah tak baik2. 

Dahtu, siap google lagi macam mana nak buat since dah bawak jumpa vet dekat government hospital time tu and dorang cakap memang akan macam tu sebab dia kitten lagi and patutnya mak dia yang jilat badan and mata segala. I was errr okay habistu sekarang tak baik2 i kena jilat dia ke apa? LOL (btw takpayahlah pergi klinik haiwan kerajaan/vet govt clinic dekat Kuala Terengganu ni tak bersungguh diorang check, siap sarcastic lagi bila kita cakap nak vaccin kucing sebab according to them ramai orang ke sana hanya utk vaccin hmmmm) I pergi pun sebab dah taktau katmana nak pergi private clinic/ klinik haiwan swasta kat sini. 

Dah duk google tu terjumpa pasal ubat Terramycin apa lagi terus cari dekat pharmacy. Yes, ubat kucing ada jual dekat pharmacy manusia okay hahaha. 

Balik tu terus letak dekat mata dia, amazingly besok tu terus baik. Bagus gilaaaa ubat ni.



Harga ubat ni dalam RM3-RM5 je kot untuk size kecik tapi kecik pun dah cukup sebab u akan guna like satu dot kecik je sapu terus dekat waterline mata dia and bila dia tutup mata tu mcm gosok2 sikit bagi ubat tu resap masuk mata dia. 


Tadaaa dah sihat dah mata dia :D

❤️❤️❤️
Zoe Ana
❤️❤️❤️


No comments:

Buried Past

"xxx has sent you a friend request" woke up today and found this on fb reread and reread again i couldnt believe my eyes....